CLI / CID / DID wat is het
Een voorbeeld
Dit laat zich het beste uitleggen door een voorbeeld. Bedrijf A heeft vijf 050-nummers (050-1234560 t/m 050-1234564). 050-1234560 is het hoofdnummer. Op het moment dat een medewerkers van bedrijf A belt naar een 06-nummer dan ziet de eigenaar van de mobiele telefoon 050-1234560 in zijn scherm. Dit noemen we de CLI (Caller Line ID) of CID (Caller ID).
Het nummer 050-1234563 is gekoppeld aan de helpdesk. Om in een centrale te kunnen zien op welk nummer het bedrijf wordt gebeld om zo goed door te kunnen schakelen naar de helpdesk moet de centrale weten op welk nummer de klant heeft gebeld. Dit noemen we de DID (Dialed ID).
CLI / CID
Caller Line ID (CLI) / Caller ID (CID): Het nummer dat de gebelde (ontvangende partij) in het scherm ziet.
CLI en VoIP centrales
Meestal stellen we een vaste CLI in bij het VoIP trunk. Sommige klanten, met bijvoorbeeld een asterisk systeem, willen de CLI echter zelf kunnen bepalen. Het vinkje van "Gebruik de CLI informatie van de trunk" moet bij VoIP trunk aan staan. Meer informatie over CLI en asterisk vind je hier: CID CLI Asterisk
Uitgaande naam (CLI) of CLI namefield
Naast de nummerherkenning (CLI) zit er in het SIP protocol ook de mogelijkheid extra tekst toe te voegen. Bijvoorbeeld linksys toestellen ondersteunen dit. Hierbij wordt extra informatie in het CLI namefield gezet. Bij VoIP accounts & VoIP trunks wordt dit "Uitgaande naam (CLI)" genoemd.
CLI formaat
We vragen onze klanten de CLI door te geven in het volgende formaat: Landcode met +, regiocode zonder 0, telefoonnummer (+31501234567). Mocht dit niet mogelijk zijn omdat bijvoorbeeld de centrale de + niet aan kan dan is "31501234567" toegestaan.
DID
Het nummer dat gebeld wordt -> Dialed ID
DID als CLI
Sommige cliënten willen in hun scherm zien dat ze op hun 0900- of 020-nummer worden gebeld. Hierbij geven we dan de DID mee als CLI. Dit is alleen voor inkomende gesprekken, die naar een mobiele of vaste eindbestemming gaan. Bij Vast/Mobiel kun je dit ingeven in het veld "Doorgeven van nummerweergave".
DID en VoIP
Bij een VoIP accounts wordt een DID nooit meegegeven. Bij een VoIP trunks wordt dit wel gedaan. VoIP accounts worden daarmee gebruikt in toestellen en VoIP trunks in VoIP telefoon centrales.
Zet je een VoIP trunk account in een telefoon en niet in een centrale dan kan dit problemen met zich brengen. Gesprekken kunnen dan soms zelfs compleet geweigerd worden. Een voorbeeld hiervan is de Linksys SPA 942 telefoon. Indien de DID op de standaard manier wordt meegestuurd worden gesprekken geweigerd door dit toestel.
DID formaat
We geven de DID altijd mee in het volgende format: Landcode met +, regiocode zonder 0, telefoonnummer (+31501234567)