Ghostcalling

Uit Help
Ga naar:navigatie, zoeken

Met Ghost calling (spook telefoontjes) bedoelen we hinderlijke oproepen van vreemde nummers (100, 101, 1001).

Wat is er aan de hand?

Het VoIP verkeer (SIP) gaan over diverse poorten binnen je netwerk. Externe personen kunnen (moedwillig) ook data pakketjes sturen naar deze poorten. Dit kan er voor zorgen dat je toestel overgaat waarbij er een vreemd nummer in je display staat, bijvoorbeeld 100, 101 of 1001. Deze oproepen worden veelal direct verbroken zodra je probeert op te nemen. Dit probleem komt voornamelijk voor op Tiptel en Yealink toestellen. Ook hebben sommige routers er meer last van dan andere.

Deze oproepen kunnen in principe geen kwaad. Je vindt ze ook niet terug in je gesprekkenlijst in de partneromgeving en er worden geen gesprekskosten voor in rekening gebracht.

De oplossing?

Om dit te voorkomen moet je je firewall beter dicht zetten. Ons advies is om al het SIP/VoIP verkeer vanaf ons platform toe te laten. De IP-reeks die je in moet stellen staat beschreven op de pagina Algememe firewall instellingen. Al het overige SIP/VoIP verkeer dien je te blokkeren. Als je dit niet kunt instellen op je router/firewall dan kun je ook de lokale SIP poort op het toestel wijzigen. Standaard staat deze ingesteld op 5061 voor toestel 201. Je kunt dit wijzigen naar bijvoorbeeld 5091.

Yealink

Onder het tabblad 'Features' ga je in het linker menu naar 'General Information'.
En wijzig je de volgende instellingen:
- Accept SIP Trust Server Only: Enabled
- Allow IP Call: Disabled

Bij oudere firmware vind je dit onder het tabblad 'Account' en in het linkermenu selecteer je 'Advanced'.

Kun je dit niet vinden dan kun je ook de waarde van de 'Local SIP Port' veranderen. Deze staat standaard op 5060 en die zou je dan op 5070 kunnen zetten. De 'Local SIP Port' vind je onder het tabblad 'Settings' en bij het linker menu 'SIP'.

Grandstream

Grandstream GXP2200 Ga naar [Advanced Settings] > [Call Features] > [Disable Direct IP Calls]

Grandstream GXP2130/40/60

Ga naar Account > SIP Settings > Security settings en zet Authenticate Incoming invite en Accept Incoming SIP from Proxy Only aan.

;